Referentie Bridgestone

Referentie Bridgestone

Weg uit de celkantoren– naar een nieuwe, open arbeidscultuur

Bridgestone, de Japanse wereldmarktleider voor alle soorten banden, ontdekte voor zijn Duitse headquarter in Bad Homburg de face-to-face opnieuw: deze blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek sneller, efficiënter en krachtiger te zijn dan de communicatie via digitale media. Samen met König + Neurath zette de onderneming deze kennis in communicatie bevorderende Open Space-oplossingen met THINK.TANKS, Hot Desks en theekeukens om. De volledige vernieuwing van de vestiging vertoonde gelijkenis met een open hartoperatie, omdat ze plaatsvond tijdens de openingsuren – zonder het werk te storen: wij lieten de klassieke celkantoren voor een nieuwe, open arbeidscultuur wijken, waarmee de onderneming de eisen van de “New Work“ met succes kan vervullen.

De directe uitwisseling tijdens het persoonlijke gesprek is duidelijk beter dan de communicatie via digitale media, aldus de meest recente stand van de wetenschap. Dit feit was de drijvende kracht bij het nieuwe ontwerp van werksequenties in de Duitse vestiging van de Japanse bandenfabrikant Bridgestone. Wolfgang Sabasch, commercieel directeur, die de ombouw van het headquarter leidde, legt uit dat iets moest veranderen: de afdelingen hadden dikwijls niet efficiënt met elkaar gecommuniceerd, het interne “e-mail-ping-pong-spel” had voor frictieverlies gezorgd. Verder veranderde de markt zich permanent, reden waarom men ook organisatorisch een antwoord op de verandering wilde vinden.

Het was tijd om een duidelijk antwoord te geven.

Wolfgang Sabasch, commercieel directeur

De gerenommeerde arealgroup uit Mainz, die de competenties van asset- en vastgoedmanagers, architecten en ingenieurs in een omvangrijke, interdisciplinaire knowhow combineert, ontwierp voor Bridgestone een op de individuele behoeften afgestemde Open Space oplossing. Alleen voor gevoelige zones, bijvoorbeeld voor de personeelsafdeling, maakte men verder gebruik van individuele kantoren, die echter met hun glazen wanden maximale transparantie bieden.

Dankzij de planning, die een complete demontage voorzag, slaagt de onderneming erin om de oppervlakte van 3.800 m² tot 2.600 m² te reduceren en een verdieping op te geven. Oppervlakterentabiliteit was echter niet de reden voor de ombouw, maar “voor ons was een snellere en meer efficiënte communicatie heel duidelijk de hoofdfactor”, aldus Sabasch. Dat de onderneming een reële verandering van de arbeidscultuur nastreefde, toont ook de gelijktijdige ombouw van de vestigingen Wenen en Zürich in Open Spaces.

Het oude kantoorinterieur verving Bridgestone compleet door een hoogwaardige nieuwbouw – König + Neurath was de voornaamste begeleider van het proces van de op de toekomst gerichte vorming van de arbeidswereld. Om een attractieve, communicatieve omgeving met terugtrekmogelijkheden voor geconcentreerd werk te creëren, hechten wij zeer veel waarde aan het aspect akoestiek. Zo kozen wij voor een geluidsabsorberende speciale vloerbedekking en vulden wij ook de THINK.TANKS aan hun achterkant met akoestisch effectieve materialen op. Verder rusten wij alle THINK.TANKS met innovatieve conferentietechniek uit zodat deze zowel als denkcellen voor individuelen als voor communicatiezalen voor team meetings of informele gesprekken gebruikt kunnen worden.

Aan op verkoop georiënteerde medewerkers die slechts tijdelijk op kantoor zijn, stelden wij 38 Hot Desks ter beschikking, qua grootte en uitrusting identiek met de vaste werkplekken. Het kastsysteem ACTA.CLASSIC met zijdelingse luiken werd gebruikt voor de opsplitsing van de ruimte, en zorgt bovendien voor de nodige opbergruimte voor de meest uiteenlopende werksituaties.

Elke DO.IT 4 werkplek kreeg van ons een Flyby-paneel als visuele bescherming en een rolcontainer voor persoonlijke objecten. Een clever extra: het bijkomende zitkussen op de rolcontainer. Zo kan deze als zitgelegenheid voor een spontaan gesprek op de werkplek gebruikt worden.

De globale optische indruk van het nieuwe kantoorlandschap wordt door de witte kleur van de meubelen bepaald die een decente achtergrond voor de ondernemingskleuren rood en groen vormt.

De nieuwe kantoorwereld is inspirerend en open, en is bovendien flexibel genoeg voor nieuwe medewerkers. Wolfgang Sabasch van Bridgestone was zeer tevreden over planning en omzetting, want: de ombouw naar de Open Space-oplossing gebeurde bij lopend werk en met een strikte timing – een bijzondere logistieke uitdaging, die König + Neurath samen met de medewerkers met succes heeft verwezenlijkt.

De feedback over de nieuwe werkplekken is overwegend positief, hoewel de acceptatie van Open Space steeds een bepaalde tijd nodig heeft, zoals door Marcus Bohrer van arealgroup benadrukt. Uit zijn langjarige praktijk weet de architect dat deze nieuwe arbeidscultuur ook een kans voor meer tolerantie en respect onder de collega’s is – en dat dit op lange termijn grote voordelen voor ondernemingen betekent.

Voel je vrij om direct contact met ons op te nehmen:

König + Neurath Nederland

+31 20 4109410
Contacteer ons
Beethovenstraat 530
1082 PR Amsterdam

Loading data