Referentie Ipsen

Referentie Ipsen

Hoe ziet een kantoorwereld van de toekomst eruit?

König + Neurath begeleidde zijn partner Riotte Büroeinrichtungen bij het creëren van moderne, trendy en duurzame kantoorwereld voor de stad Ettlingen. Hier moest in een stadsgebouw met verschillende huurders het juiste evenwicht tussen communicatie, ontmoeting en geconcentreerd werken gevonden worden. Vanzelfsprekend niet zonder daarbij esthetische en ecologische aspecten uit het oog te verliezen!

De SQUARE bevindt zich aan een van de voornaamste toevoerwegen van Ettlingen. Initiator van het project was de stad Ettlingen, die hier het voormalige kazerneterrein sinds midden van de jaren negentig gesaneerd en in een gemengd gebied van woningen en industrie omgevormd had. Het gebouw werd ontworpen door de ondernemingsgroep Freyler, die als algemene ondernemer het bouwproject op hetjh 4.700 vierkante meter grote grondstuk realiseerde. Twee verdiepingenvleugels betrok Freyler zelf als huurder, het complete, uit drie verdiepingen bestaande oppervlak van de oostelijke vleugel en de 1ste bovenverdieping van de westelijke vleugel gebruiken ongeveer 100 Ipsen-medewerkers. Ipsen op zijn beurt is een globaal actieve farmaceutische onderneming op groeikoers, wiens medewerkeraantal in de laatste jaren continu gegroeid is.

Verschillende gebruikers, uiteenlopende concepten en een werkshop om alles samen te brengen

In het begin van het planningsproces stond een werkshop waarin de individuele wensen en belangen van alle partners uitgewerkt en gedefinieerd werden. Het resultaat leidde tot een zone- en oppervlakkenplanning, die wegen en prioriteiten in het gebruik samenbracht. Gelijktijdig ontstond een meubileringsconcept dat rekening houdt met werkprocessen en communicatiewegen. “Wij hebben ons”, aldus Annette Haag, die bij de hoofdhuurder Ipsen voor het project “Nieuw kantoorgebouw” bevoegd is, “zeer verheugd dat wij zo actief bij de planningen betrokken werden.“

Open ruimtestructuur voor wisselende eisen

Om in het interieur een maximale flexibiliteit te garanderen, werd het gebouw met slechts enkele dragende hoofdwanden gebouwd. De kantooroppervlakken moesten met flexibele systeemwanden aangepast kunnen worden– van de individuele kamer tot het grote kantoor. Alleen de sanitaire blokken werden permanent geïnstalleerd.

Daarbij zet SQUARE op het intelligente wandsysteem “HORIZONTE H68“ van König + Neurath, dat op de vraag van wisselende huurders zonder veel problemen elegante ruimteoplossingen en ombouwwerken mogelijk maakt. De moderne glasarchitectuur van het wandsysteem voor de vloer- en tussenwanden schept een bijzondere ruimte en transparantie en houdt bovendien ook rekening met de akoestiek. Ruimtehoge deuren zonder storende horizontale onderbrekingen zorgen door een doorlopend en uniform aspect.

Met welk concept wordt het “geheel” gevuld?

Het hart is de ontvangst- en evenementen zone in de benedenverdieping, die voor alle huurders beschikbaar is. Hier bevinden zich verder in elkaar overgaande communicatie- en rustzones, vier besprekingszones en de centraal in de ruimte geplaatste koffiebar met lounge en toog. Verder staan douches en omkleedruimtes voor medewerkers ter beschikking die met de fiets naar het werk komen of die tijdens de middagpauze aan sport doen.

Afwisselend rust- en communicatiezones

De stromende afwisselend tussen rust- en communicatiezones gaat op de andere etages verder. Daar wordt het modulaire middelzoneconcept NET.WORK.PLACE gebruikt, dat als ontmoetingsplaats moet dienen. Met het universeel te gebruiken systeem kunnen verschillende inrichtingsoplossingen verwezenlijkt worden. Volgens Eric Schäfer, de CEO Riotte Büroeinrichtungen GmbH, die met de meubeluitrusting van de firma belast was, was “de grote uitdaging daadwerkelijk om een uniform planningsconcept te ontwikkelen dat de eisen van de gebruikers functioneel en esthetisch vervult”.

Individuele en gecombineerde kantoren, die medewerkers inspireren

De hoofdhuurder Ipsen koos in grote mate voor individuele en gecombineerde kantoren die door kasten uit de UNIVERSAL-reeks afgescheiden werden. Hun achterwanden, die horizontaal met micro geperforeerde en met stof bespannen panelen gevormd werden, optimaliseren de akoestiek in de ruimtes. “Wij hebben bewust”, aldus Annette Haag, “voor kantoren voor een of twee personen gekozen, omdat wij kantoorruimtes voor geconcentreerd werken nodig hebben, maar ook de communicatie wilden bevorderen. “

Gezond inrichtingsconcept met uniforme aanpak door K+N

Dankzij dit concept en het ruimtesysteem “HORIZONTE H68“ worden ook de middelste zones met veel daglicht verzorgt. Hoewel de kantoren slechts 11 vierkante meter groot zijn, heeft geen enkele medewerker een benauwd gevoel. Initiële bedenkingen dat men op een presenteerblad zou zitten, verdwenen al snel; in plaats daarvan zouden de verschillende afdelingen nu sterker samenwerken. Het kastensysteem ACTA.PLUS zorgt voor de noodzakelijke opbergruimte, maar dient ook als toog voor het snelle gesprek met de collega’s. Bij de schrijftafels viel de keuze op het TALO.S-systeem met motor en de passende containers TALO.S biedt door zijn traversenvrijheid veel ruimte voor de benen in de zitpositie en animeert bovendien ook eens al staande te werken.

Een onderneming, die zich ervan bewust is dat ze voor meer levenskwaliteit en gezondheid staat, moet ook zijn werkplekken als dusdanig vormen.

Annette Haag von Ipsen

Het resultaat geeft haar gelijk. Niet alleen de medewerkers zijn enthousiast over het globale ontwerp en de individuele inrichtingsoplossing. De SQUARE heeft zich in de tussentijd zelfs tot een referentieobject ontwikkeld, waarvan ook vele zakenpartners onder de indruk zijn.

Voel je vrij om direct contact met ons op te nehmen:

König + Neurath Nederland

+31 20 4109410
Contacteer ons
Beethovenstraat 530
1082 PR Amsterdam

Loading data